BLOGGER TEMPLATES AND Zwinky Layouts »

Thursday, October 28, 2010

Laksa Sarawak

BAHAN A
Perencah laksa Sarawak Cap Helang Matahari
1 bungkus bee hoon (direbus)
10 biji limau kasturi (dibelah dua)
Garam dan Serbuk Secukup Rasa

BAHAN B
5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
4 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
Bawang goreng
½ Ayam direbus dengan kiub ayam maggie (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)
30 ekor Udang
Daun Ketumbar dihiris halus

BAHAN C (Sambal)
1 botol kecil Cili Boh
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar) ( jika udang kering yg low qualiti - goreng dulu tanpa minyak selama 5 minit or lebih dengan api kecil untuk membuang bau )
1 inchi lengkuas dan halia
2 inchi belacan Bintulu

Cara Masak Sambal
Kisar semua BAHAN C dengan blender.
Panaskan minyak, dan masukkan semua bahan c ke dalam kuali.
Masukkan gula dan air asam jawa.
Masak sehingga pecah minyak.

Cara:
1. Rebus Perencah Laksa Sarawak bersama air rebusan ayam
2. Setelah mendidih, tapis air rebusan dengan penapis teh
3. Masukkan semula kedalam periuk bersama dengan 1 kg santan ( boleh kurangkan ), sehingga mendidih
5. Tambahkan garam, Serbuk Secukup Rasa
6. Setelah laksa mendidih, masukkan BAHAN B.


Saya menggunakan Cap Helang Matahari Laksa Paste.


Rebus Perencah Laksa Sarawak bersama air rebusan ayam



SAMBAL DIMASAK



BAHAN B


Laksa Sarawak aku dah jadikkk...


THE END

2 comments:

Anonymous said...

price tag tk sempat buang ker jack..hehe...anyway nmpk sodappp...-cheery-

JACK'S Sanctuary said...

mmg sengaja x buang