well.. i want to try something new today. So i Google for masak lemak.. then i saw one picture... very yummy and sedap at one website Hana's Family .. So i decided want to try Udang Masak Tempoyak..Tempoyak JACK beli dari Kakak 1 opis dari Seremban.. Kak Siti Hawa Shamsudin... tempoyak dia sedap...... . so here the recipe.. i tiru bulat2... well yang tiada daun kunyit tapi thank GOD menjadi..
1. Udang Masak Tempoyak
Bahan-bahan
500 gm udang sederhana besar - dibersihkan
Pes tempoyak - ikut kepekatan
1 biji merah + cili padi - ikut kepedasan*
2 Biji bawang merah*
1 inchi kunyit hidup*
Sehelai daun kunyit di hiris atau disimpul
Garam secukup rasa
Sedikit air - ikut kepekatan (hana gune santan)
Sedikit gula jika tempoyak masam - jika suka
Cara-cara
- Tumbuk atau kisar bahan2 yang bertanda*
- Jerangkan periuk bersama bahan kisar dan pes tempoyak bersama sedikit air mengikut kepekatan yg dikehendaki.
- Masukkan daun kunyit yg disimpul atau di hiris dan biarkan hingga mendidih.
- masukkan udang dan perasakan garamnya.
- Bila udang dah masak(jgn masak udang lama sangat nanati jadi keras),tutup api dan bolih dihidangkan.
SO here the results... heheheh.. my sister said sedap heheheh memang sedap pung.... menjilat jari
4 comments:
jack..kalau aku turun kl..ko masakn aku tempoyak udg ni la aku nk try rasa cmner...kt gmbq cam sodapp ajoo...
-cheerykoala-
nti kiter gi Penang masak untuk kak t yer.... makan ker tempoyak....
yek eleh kak t tu....
Kater jer nak turun tak turun2 gak.
jack ngan abg pilot nanti datang arr amik kak t
Abang pilot tak nak la ROCK... tunggu Bill Gates gak nie
Post a Comment