Menu hari ini adalah Cili Putih Masak Belacan.
Bahan - bahan
- 50 bijik cili putih ( Cili ini JACK import khas dari Sarawak )
- Segenggam Ikan Bilis Jepun (JACK pilih ikan bilis nie sebab dia sedap dan cepat ranggup )
- 1 cm belacan Bintulu.. or Sarawak mari punye ( Belacan Sarawak sedappp menjilat jari la punyer )
- 3 Ulas Bawang Merah
- 3 Ulas Bawang Putih
- Garam Secukup rasa
- Perencah Maggie Secukup Rasa
- Gula secubit.
Step 1. Tumis bawang dengan api perlahan
Step 2. Masukkan belacan setelah bawang kuning
Step 3. Tumis bawang, belacan dan ikan bilis sehingga garing
Step 4. Setelah bahan tadi garing, masukkan cili putih, Masukkan gula, garam dan perencah secukup rasa
Step 5. Goreng semua bahan tadi sehingga masak... Selepas masak hidangkan dengan nasi putih yang panas.. ( sedaaap punyer )
* Cili putih boleh di ganti dengan cili padi atau cili lain.
12 comments:
chef jack...cili putih tu pedas mcm cili padi tak...
yup.. mcm cili padai pedas dia
hiii..leh bkenalan...:)
sape la nie?
i nk bkenalan ngn u..sbb u pndai masak..hehe..leh laaa
berkenalan la ngan kawan i nama dia cherry koala.. dia singe and still mingle lagi tu....
tak nak org len..i nk bkenalan ngn u gak...sbb u pndai sgt masak...:)
Chef Wan lagi pandai masak.. Chef Ismail ker...or.. mak cik kat kantin sekloah kiter.. nak ker tak.. kalau nak kiter boleh mintak no. phone makcik tu.. jawa mari...
i nak bkenalan ngn u laa...sbb u pndai sgt masak...i sukerrrr...:)
lawak2 la.... saper la manusia yang suka menganggu nie.... KEPAKPUT CIDUN AMAT... GAMAL JAI AKI UNAS
i'm your secret admirer babeh...:)
Sorry dude.. you got the wrong person. kalau nak mengacau tu salah tempat nie. Tempat nie untuk bukan untuk tempat mencari secret admire.. nie tempat berkongsi maklumat jer... Kalau saudari/ra nak bermain bukan sini tempat. maaf jika terasa.
Post a Comment